2010
9, 10 Ιουλίου, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Φεστιβάλ Αθηνών 2010
25, 26, 27 Ιουλίου, Rumeli Hisari, Κωνσταντινούπολη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010, Τουρκία
5, 6, 7 Αυγούστου, Zecce Zolverein, Έσσεν, Έσσεν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010, Γερμανία
Ο Προμηθέας Δεσμώτης παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2010 στην Ελευσίνα, την Κωνσταντινούπολη και το Έσσεν. Για κάθε πόλη ο Γιάννης Κουνέλλης σχεδίασε μια διαφορετική σκηνική εγκατάσταση απόλυτα εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις και την ιστορική ταυτότητα της κάθε τοποθεσίας.
Η πρεμιέρα δόθηκε στο Παλαιό ελαιουργείο της Ελευσίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του Αισχύλου, ένα βιομηχανικό τοπίο, γεμάτο μνήμες από ταξικές συγκρούσεις και εργατικά ατυχήματα. Η εγκατάσταση του Κουνέλλη ήταν ένας κατακλυσμός, μια πλημμύρα από 1000 πέτρες, με τους ηθοποιούς να θυμίζουν επιζώντες εργάτες του Β Παγκοσμίου και του Εμφυλίου πολέμου.
Στην Κωνσταντινούπολη η παράσταση μεταφέρθηκε στο οθωμανικό κάστρο Ρούμελι (χωρητικότητας 2.000 θεατών), όπου ο Κουνέλλης έστρωσε στη σκηνή 50.000 γυαλιά μυωπίας. Οι ηθοποιοί πατούσαν πάνω τους χωρίς παπούτσια. Στα μάτια των θεατών τα γυαλιά έλαμπαν προβάλλοντας δεκάδες αισθητικές εικόνες: φίδια, κάρβουνα, μαχαίρια, καθρέφτες. Ο φόβος να κοπούν οι ηθοποιοί απ’ τα γυαλιά, οι ήχοι προσευχών από τους μιναρέδες, ο θόρυβος των πλοίων που διέσχιζαν τον Βόσπορο, δημιουργούσαν ένταση στους ηθοποιούς και στο κοινό. Οι τούρκοι θεατές κάθισαν μέχρι και στα βραχάκια και ενθουσιάστηκαν με την παράσταση. Εισέπραξαν το πολιτικό μήνυμα και ανταποκρίθηκαν με χειροκροτήματα στη μέση της παράστασης αναφωνώντας «ναι, θα ‘ρθει μια μέρα».
Στο Έσσεν η παράσταση παρουσιάστηκε στο ιστορικό εργοστάσιο της Zeche Zollverein στο Έσσεν. Ο Κουνέλλης τοποθέτησε μπροστά από το συγκρότημα των εργοστασίων 3 τρένα με αναμμένα φώτα και μια μικρή τετράγωνη μπρεχτική σκηνή. (Το βιομηχανικό συγκρότημα και παλιό ορυχείο της Zollverein στο Έσσεν είναι τόπος συνδεδεμένος με εργατικά κινήματα, μεγάλους ταξικούς αγώνες, τη θηριώδη πολεμική παραγωγή κατά τη χιτλερική περίοδο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί διασταυρώνονταν τα τρένα που κουβαλούσαν κάρβουνο για τα πολεμικά εργοστάσια, Εβραίους και αντιφασίστες που οδηγούνταν στα κρεματόρια, αλλά και μετανάστες αργότερα, κατά τη δεκαετία του ’60.) Οι ηθοποιοί του Προμηθέα έμοιαζαν να κατεβαίνουν από τα τρένα με τ’ αναμμένα φώτα, που εγκατέστησε ο Κουνέλλης, σαν ανθρώπινα ράκη πάνω στη μικρή σκηνή. Η παράσταση πήρε τη διάσταση πογκρόμ και ολοκαυτώματος. Παρόλο την καταρρακτώδη βροχή στη διάρκεια και των τριών παραστάσεων, στο κατάμεστο θέατρο οι θεατές με αδιάβροχα παρακολουθούσαν προσηλωμένοι την παράσταση.